Benefiti zdrave ishrane

 


Pronalazimo da je sve više ljudi zainteresovano za zdravu ishranu. Nažalost, neki tek pošto obole od neke bolesti, dobiju visok krvni pritisak, šećer i slično krenu da vode računa o tome koje će namirnice i kako da ih konzumiraju. Mada ima i onih koji značaj zdrave ishrane spoznaju na vreme. Mnogo je benefita i o njima je dosta pisano. Ovde ću pobrojati svoja viđenja i zapažanja nakon uvođenja zdrave ishrane u moj život.

Da bi moja deca bila dobro, neophodno je da sam ja dobro.

                                                               VALENTINA NEJKOVIĆ
Biti zdrav znači hraniti se zdravo. Mnogi misle da se hrane zdravo, a zapravo hrane se delimično zdravo. Razlog tome je što ima puno polemika o tome šta je zdravo, koje namirnice su zdrave, kako se pravi kombinacija namirnica, u kojoj količini se unose, način obrade namirnica, u koje doba dana se koje namirnice unose itd.. Najviše je polemika oko toga koje namirnice su zdrave, a najveći razlog tome je što industrija finansira istraživanja u kojima se dokazuje da je neka namirnica zdrava, a ona zapravo nije. Ne zna se precizno šta znači hraniti se zdravo. Uostalom, sve to zavisi i od stanja samog organizma, dnevne potrošnje i vrsta aktivnosti koje jedna individua ima u toku dana. Nešto što nekome prija, nekom drugom će praviti smetnje. U ovom postu neću govoriti o tome šta podrazumevam pod zdravom ishranom, već o benefitima koje mi je ona donela. 

Glavna pitanja oko zdrave ishrane:
  • Koje namirnice su zdrave?
  • Kako pripremati zdrave namirnice?
  • Kako kombinovati zdrave namirnice?
  • Koju kolicinu kojih namirnica unositi?
  • Po kojim pravilima unositi određene namirnice? U koje doba dana?
  • Da li godine igraju ulogu za odabir namirnica?
  • U kom odnosu unositi ugljene hidrate i masti?
  • Kako fizičke aktivnosti utiče na odabir namirnica koje treba unositi?


Benefite sam identifikovala kao sledeće:

  • Pranje sudova je lakše. Izbacivanjem nezdravih masti, a i smanjenjem zdravih, sudovi se mnogo lakše peru. Nema onih masnoća u sudoperi kada se koriste margarini i zejtin u ishrani. Zdravo se hraniti ne znači smanjiti zejtin i margarin, već izbaciti ih totalno iz upotrebe. Mogu misliti šta se dešava sa krvnim sudovima konzumiranjem nezdravih masti.
  • Ne spava mi se nakon obroka.
  • Lakše se krećem. Agilnija sam. Lakše trčim.
  • Više energije posedujem.
  • Koncentracija je bolja. Mogu više poslova istovremeno da obavljam sa lakoćom.
  • Lakša i brža priprema obroka.
  • Poboljšalo mi se čulo ukusa.
  • Ne razboljevam se.
  • Lakše dišem na treningu.
  • Snažnija sam.
  • Stabilnija sam i nisam razdražljiva.
  • Ušteda novca, jer nema skupih suhomesnatih prerađevina, mesa i mleka.
  • Nemam problema sa gojaznošću.
  • Nemam problema sa trigliceridima, šećerom, holesterolom i pritiskom.
  • Brže se oporavljam nakon treninga.
  • Slobodna sam. Ne robujem više nekim navikama, poput ispijanja kafe, šta ću da jedem ako nisam stigla da kupim hleb isl.
  • Uživam u pripremi hrane.
  • Svakodnevno podsticanje kreativnosti smišljanjem novih i originalnih recepata.
  • Bolji kvalitet kože i nisu mi potrebni nikakvi preparati.
  • Bolji kvalitet noktiju i kose.
  • Izgledam odmornije, svežije i mlađe.
  • Uživam u pripremi hrane.
  • Nikada ne osetim glad i mogu da jedem više.


U slučaju da ste identifikovali još neki benefit, navedite ga u komentarima.

Post a Comment

0 Comments